Lázár Jánost kérdezik a Barackmag utcai építkezésről

2023.10.05

Korábban több cikkben is beszámoltunk a Barackmag utcai szabálytalan építkezésről. Írtunk arról, hogy leszakadt a járda, és arról is, hogy el kellett zárni a gázt az utcában. 

Mivel a helyzet azóta csak romlott, ezért most az LMP írásbeli kérdést nyújtott be az országgyűlésben Lázár János építési és közlekedési miniszternek a szabálytalan építkezéssel kapcsolatban - olvasható Kreitler-Sas Máté kerületi képviselő közösségi oldalán. A politikus szerint 30 napon belül választ kell adni a feltett kérdésekre, és amint ez megtörténik, közzéteszi a választ. 

Az alábbi kérdéseket intézték a miniszterhez: 

"Évek óta szabálytalanul folyik egy építkezés Újbudán, a Barackmag utcában. Ezzel kapcsolatban több bejelentés érkezett már a kormányhivatalhoz. Miért nem lépett a kormányhivatal az évek óta tartó szabálytalan földfeltöltés miatt?

Az építkezés miatt hónapokkal ezelőtt elkezdett leszakadni a Barackmag utca, de a kormányhivatal a bejelentések ellenére sokáig nem tett semmit. Miért várták meg az intézkedéssel, hogy leszakadjon az utca fele, és miért várták meg, hogy ki kelljen kötni a gázszolgáltatást az ott élőknél?

Miután a kormányhivatal határozatban megtiltotta az építkezést, a kivitelező tovább dolgozott a területen. Miért tehette meg ezt heteken keresztül a tiltás ellenére? 

Mivel tovább folyt a munka, ezért a NAV is zár alá vette a területet, de ez sem volt elég ahhoz, hogy befejeződjön az építkezés. A kormányhivatal és a NAV miért nem tud érvényt szerezni az építkezést megtiltó határozatnak? Melyik hatóság képes érvényt szerezni a jogszabályoknak, és valóban leállítani egy szabálytalan építkezést? Miért nem kapják vissza az önkormányzatok az építéshatósági jogköröket, hogy ilyen esetekben fel tudjanak lépni a szabálysértés ellen? 

Mikor lesz helyreállítva a leszakadt utca? Mit tesz a kormányhivatal, hogy megakadályozza a helyzet romlását? Mit tesz a kormányhivatal, hogy mielőbb helyreállítsák a végleges gázszolgáltatást az utcában? Mit tesz a Kormány, hogy megakadályozza a csatorna- és vízszolgáltatás esetleges korlátozását, ami az építkezés miatt veszélybe került az utcában?

Mit tesz a kormányhivatal, hogy máshol ilyen eset ne fordulhasson elő? Mit tesz azért a kormány, hogy az építési vállalkozó profitja ne előzhesse meg az élőhelyüket védő emberek érdekeit?"

Itt olvasható a benyújtott kérdés