Már a gázt is elzárták a Barackmag utcai szabálytalan építkezés miatt

2023.08.31

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy a Barackmag utcában leomlott a járda egy építkezés miatt. Az utca süllyedése azóta sem állt meg, és mostanra már odáig romlott a helyzet, hogy a gázművek balesetmegelőzési célból lekötötte a környék utcáit a gázszolgáltatásról, mivel félő, hogy az út leomlása esetén magával rántaná a gázcsövet is. A szolgáltató tájékoztatása szerint 10-15 napon belül várható a szolgáltatás visszaállítása. Eközben kormányhivatal tiltó határozatának ellenére továbbra is folynak az építési munkálatok, mivel a kivitelező nem hajlandó felfüggeszteni az építkezést. 

Közben megszólalt az ügyben Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, aki a következőket írta közösségi oldalán: "az itt történtek jól példázzák, miért aggályos, hogy az önkormányzatokat megfosztották attól a joguktól, hogy az ehhez hasonló esetekben közbeavatkozhassanak". Hozzátette: kijelenthető, hogy amennyiben a törvények lehetővé tették volna, már januárban, a problémák jelentkezésekor megtehették volna a szükséges lépéseket, azonban jelenleg érdemi intézkedést a szakszerűtlen építkezés miatt a jogszabályok értelmében kizárólag a kormányhivatalhoz tartozó építésfelügyeleti hatóság tehet.

"A XI. kerületi polgármesteri hivatal jegyzője 2023 januárja óta 5 alkalommal jelezte a problémát a kormányhivatalnak, azonban előrelépés csak most, az út drasztikus megsüllyedése és a sajtóhírek nyomán történt. A kialakult helyzet megnyugtató rendeződéséig természetesen folyamatosan nyomon követjük a fejleményeket és lehetőségeink szerint mindent megteszünk, hogy a beruházó a veszélyhelyzetet minél hamarabb megszüntesse és újra biztonságosan használhassák a Barackmag utcát a környéken élők." – tette hozzá a polgármester. 

Hogy végül milyen megoldása lesz az ügynek, nem igazán látszik jelenleg, azonban a kerületi facebook csoportokban olvasható információk szerint már az is felmerült a környéken élőkben, hogy blokáddal zárják le az építkezés bejáratát. 

A legfrissebb fejleményekről az RTL Híradó is beszámolt: