Vaddisznók szaladgáltak Gazdagréten

2021.11.22

Csütörtökön napközben Gazdagrét több pontján is vaddisznókkal találkozhattak az arra járók. A városba tévedt disznókról videó is készült: 

A vadállatok felbukkanása Buda belterületein nem újdonság. Mint arról beszámoltunk, nemrég még szarvassal is lehetett találkozni a Gellért-hegyen, de arra is volt már példa, hogy Pest belvárosában randalírozott egy vaddisznó. 

Egyébként Újbudán, csak 2020-ban összesen hét vaddisznót lőttek ki vadászok. A vadászati törvény értelmében lakókörzetben vadakra tűzfegyverrel nem lehet vadászni, ezért vagy íjjal lövik ki őket, vagy befogással próbálják meg visszajuttatni élőhelyükre az állatokat.

Az Index idén februárban arról írt, hogy az általuk megkeresett mezőőr szerint a vaddisznókondák az erdős hegyi területekről érkeznek a városba, és rendszeresen előfordul, hogy letanyáznak elhagyatott kertekben és víkendtelkeken. A cikkből még kiderül, hogy idén februárban a Madár-hegy környékén figyelmeztető táblákat helyezett ki a XI. kerületi Önkormányzat, melyen a következő szöveg volt olvasható:

"Értesítjük a lakosságot, hogy a Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzat közigazgatási területén a vaddisznók károkozásának visszaszorítása érdekében az Önkormányzat mezőőri feladatokkal megbízott szakembereket alkalmaz. Feladatukat a bejelentések alapján az állatok (elsősorban a vaddisznók) lakott területektől való távoltartásával, károkozás megelőzéséével, vadriasztó szerek és eszközök alkalmazásával, veszélyeztetés esetén kilövéssel végzik el."

A legfrissebb hírekért kövesd facebook oldalunkat is!