Szarvas tévedt a Gellért-hegyre

2021.09.06
Kép: Budavári Önkormányzat - facebook
Kép: Budavári Önkormányzat - facebook

Egy kép kíséretében az alábbi közleményt tette közzé hétfő este közösségi oldalán az I. kerületi Önkormányzat: 

"Tájékoztatjuk Önöket, hogy a közeli erdőkből a Gellért-hegyre tévedt egy fiatal (feltehetően) gímszarvas bika, ezért kérjük, hogy a Gellért-hegy térségében fokozott óvatossággal kiránduljanak. 

A vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől, a zajosabb, hangosabb parklátogatás alapból arra készteti őket, hogy már időben, kellő távolságra visszahúzódjanak. A vadak általában attól ijednek meg, ha hirtelen felbukkan előttük egy idegen ember vagy ha megkergeti őket egy-egy kutya. Ilyenkor fordulhat elő az az eset, hogy a hirtelen menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülő személyeket. Ha nagyobb zajjal közeledik az ember és az állat számít a jelenlétére, vagy az állat megpillantásakor kiadunk valamilyen hangot, lehetőséget biztosítunk az állat számára a menekülésre. 

Ha mégis szembe találkoznánk vele, ne essünk pánikba: ne közeledjünk az állatok felé, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, álljunk meg vagy lassan, hátráljunk ki előlük és várjuk meg amíg szépen elballagnak. 

A szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek tesztoszteronszintje magasabb, agresszívabbak lehetnek, ezért kérjük, hogy biztonsági okokból a kutyákat pórázon sétáltassák a Gellért-hegy területén!"

Ahogy arról mi is beszámoltunk, vasárnap reggel egy vaddisznó rohangált Újbuda utcáin. 

A legfrissebb hírekért kövesd facebook oldalunkat is!