Vaddisznó szaladgált Újbuda utcáin

2021.09.05

Vasárnap reggel a XI. kerület több pontján is felbukkant egy városba tévedt vaddisznó. Az állat észleléséről több beszámoló is olvasható a kerületi facebook csoportokban. Ezt írja az egyik szemtanú : 

"A Neszmélyi útnál rohant át egy kb. 200 kilós, jól megtermett vaddisznó. Kép nincs, de páran álltak a buszmegállóban és a buszsofőrnek is fékeznie kellett."  

A következő észlelés az Egér útról érkezett, majd a Bikás Parkban és a Hamzsabégi sétányon is látták szaladgálni a disznót. A Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület egy videót tett közzé a közösségi oldalán, amin az látszik, hogy a vaddisznó a Műegyetem rakpartnál a Dunában is megmártózott: 

A vadállatok felbukkanása Buda belterületein nem újdonság, de arra is volt már példa, hogy Pest belvárosában randalírozott egy vaddisznó. 

Egyébként Újbudán, csak 2020-ban összesen hét vaddisznót lőttek ki vadászok. A vadászati törvény értelmében lakókörzetben vadakra tűzfegyverrel nem lehet vadászni, ezért vagy íjjal lövik ki őket, vagy befogással próbálják meg visszajuttatni élőhelyükre az állatokat. 

Az Index idén februárban arról írt, hogy az általuk megkeresett mezőőr szerint a vaddisznókondák az erdős hegyi területekről érkeznek a városba, és rendszeresen előfordul, hogy letanyáznak elhagyatott kertekben és víkendtelkeken. A cikkből még kiderül, hogy idén februárban a Madár-hegy környékén figyelmeztető táblákat helyezett ki a XI. kerületi Önkormányzat, melyen a következő szöveg volt olvasható: 

"Értesítjük a lakosságot, hogy a Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzat közigazgatási területén a vaddisznók károkozásának visszaszorítása érdekében az Önkormányzat mezőőri feladatokkal megbízott szakembereket alkalmaz. Feladatukat a bejelentések alapján az állatok (elsősorban a vaddisznók) lakott területektől való távoltartásával, károkozás megelőzéséével, vadriasztó szerek és eszközök alkalmazásával, veszélyeztetés esetén kilövéssel végzik el." 

Egyébként nemcsak vaddisznók, hanem rókák is rendszeresen felbukkannak Újbuda utcáin. 

A legfrissebb hírekért kövesd facebook oldalunkat is!