Vádat emeltek az újbudai rendőrgyilkos ellen

2023.07.20

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken az ellen a férfi ellen, aki 2023. január 12-én kioltotta egy rendőr életét, kettőt pedig késsel megsebesített a XI. kerületben – jelentette be Fürcht Pál főügyész.

 A budapesti rendőrfőkapitánnyal tartott közös sajtótájékoztatón elmondta a főügyész, hogy börtön helyett kényszergyógykezelést kért az ügyészség a rendőrgyilkos ellen, ugyanis szakértők megállapították róla, hogy elmebeteg. 

A szerdai sajtótájékoztatón részletesen elmondták a vádirat alapján a janunári történéseket is:

Eszerint a férfi 2023. január 12-én újbudai lakásában tartózkodott. A felette lévő lakásból zajt hallott, így azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót, ezért a vádlott a nagyméretű betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét. Ezt követően bement a szomszédja lakásába és közölte, hogy majd megcsináltatja az ajtót, ezután távozott. A lakók értesítették a rendőrséget, de a vádlott maga is bejelentést tett.

A bejelentésekre két rendőri egység érkezett a helyszínre. Az egyik egység a betört ajtajú idős szomszédtól kért felvilágosítást, míg a másik egység az első emeleten intézkedett az ajtót betörő férfival szemben. Az igazoltatás közben az elkövető megmutatta a ruházatában lévő, közel 17 centiméter pengehosszúságú kést, amelyet a rendőrök elvettek. A rendőrök közölték a vádlottal, hogy előállítják a kerületi rendőrkapitányságra, majd megpróbálták megbilincselni. Ekkor a vádlott veszélyben érezve saját életét a rendőrökre támadt, ütni és rúgni kezdte őket.

A férfi elhatározta, hogy megszerzi a rendőrök szolgálati fegyverét, ami nem sikerült, ám észlelte, hogy a tőle elvett kés a dulakodás közben a földre esett. Azt magához vette, majd szúró mozdulatokat tett a három rendőr irányába, melyek közül több talált. Végül a támadó kezében tartott kést az egyik rendőr eltörte.

A férfi ezután elmenekült a lakóházból, de a két sebesült rendőr követte a közeli villamosmegállóba, ahol az egyik rendőr figyelmeztető lövést adott le. A támadó ennek hatására sem vetette alá magát a rendőri intézkedésnek, így a vádlijára célzott lövést adtak le. Ezután a helyszínre érkező erősítéssel az elkövetőt megbilincselték.

A főügyész hangsúlyozta, hogy a helyszínre érkező öt rendőr intézkedése nemcsak jogszerű, hanem arányos, sőt emberséges volt. Még sérülten is úgy fejezték be az intézkedést, "ahogy a nagy könyvben meg van írva", és még a tettes életét is féltették. Ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a gyilkos eleinte együttműködött az intézkedő rendőrökkel. Maga mutatta meg a tőrt és engedte, hogy elvegyék tőle, és engedte ruházatának átvizsgálását is.

Terdik Tamás, Budapapest rendőr-főkapitánya is azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a kollégái intézkedése törvényes, szakszerű és arányos volt, a rendőrök semmilyen mulasztást nem követtek el.

Cáfolta azokat a véleményeket, hogy a tapasztalat hiánya vezetett a tragédiához, ugyanis a hősi halált halt rendőr 10 éve, a szintén intézkedő szolgálatparancsnok 20 éve, harmadik társuk pedig 33 éve szolgál. A tragédia mélyen megrázta a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a teljes rendőrségi állományt - mondta a vezérőrnagy. 

A közelmúltban emléktáblát avattak az elhunyt rendőr tiszteletére a XI. kerületi rendőrkapitányságon, erről mi is beszámoltunk

A tragikus éjszaka emlékeit Újbuda rendőrkapitánya is felidézte nemrég egy rendőrségi podcast műsorban. Alább meghallgatható az adás: