Megnyitott a Saroktelek, Újbuda legújabb közparkja

2024.04.24

A park kialakításának munkálataiba tavaly ősszel vágott bele Újbuda Önkormányzata, azonban hosszú út vezetett idáig, hiszen pár éve még egy 42 lakásos társasházat akartak építeni a területre. 

Igazi sikertörténetnek mondható a Zsombolyai utca, Ulászló utca és a Kökörcsin utca által határolt Saroktelken lévő ősfás park ügye, hiszen a beruházói érdekkel szemben a közösségi érdek érvényesült. Korábban tervek születtek a terület beépítésére, azonban a környéken élő civilek összefogtak a körzet önkormányzati képviselőjével, Kreitler-Sas Mátéval, és közösen elérték a kerület vezetésénél, hogy beépítés helyett, inkább pénzügyi forrást biztosítsanak egy közpark kialakításához. Példamutató ez az ügy, hiszen rendkívül ritkán fordul elő, hogy egy építési telken parkot hozzanak létre. Remélhetőleg más kerületek is követni fogják Újbudát, és egyre több ilyen zöldfelület létesül majd, hiszen ezek kiemelkedően fontosak a város élhetőségének szempontjából. 

A most átadott parkba több ezer új növényt ültettek, rovarhotelt és biodiverz évelőágyakat hoztak létre, ezenkívül kihelyeztek okospadot, ivókutat, könyvszekrényt, kerékpártámaszokat és kerékpárpumpát. A park kialakítása során törekedtek a természetes anyagok használatára (terméskő, fa) és a helyszínen meglévő anyagok (bazalt kockakő, régi padok) újrahasznosítására. A zöldfelületek öntözéséről automata rendszer gondoskodik. A park végleges formáját közösségi tervezéssel alakították ki. 

A Saroktelek ügyéről korábban a 24.hu közölt részletes cikksorozatot