Megnyitott a Galvani úti hajléktalanszálló

2024.01.28
Kép: Galvani úti hajléktalanszálló - Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Facebook
Kép: Galvani úti hajléktalanszálló - Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Facebook

Megnyitotta Budapest legújabb, kifejezetten hajléktalan emberek ellátására kialakított, a későbbiekben komplex ellátást nyújtó intézményét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat; az épület már használatba vett szintjein éjjeli menedékhelyet létesítettek, amely máris telt házzal működik – közölte a szervezet az MTI-vel.

A dél-budai területet ellátó központtal teljessé válik a főváros budai oldalán a hajléktalanellátás intézményi háttere, amelynek működtetéséért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős. A háromszintes, ezer négyzetméteres szociális központot Budapest XI. kerületében, a Galvani út 44 szám alatt hozták létre. Az intézményben többféle ellátás működik majd, heti két órában orvosi rendelés is lesz, elsőként azonban az éjjeli menedékhely nyitott meg, 59 férőhellyel – írja a Máltai Szeretetszolgálat.

A tájékoztatás szerint a belső tereket kifejezetten az ellátásban dolgozó szakemberek szempontjai szerint alakították át. A menedékhelyre érkező hajléktalan embereket a háromágyas szobákban szekrény várja. Többfunkciós közösségi terek is vannak, továbbá étkező, fürdő és mosási lehetőség is rendelkezésre áll. 

A szociális munka kiemelt feladata a hajléktalan emberek rehabilitációja, a hideg időben azonban az elsődleges cél, hogy senki se fagyjon meg az utcán - olvasható a Szeretetszolgálat közleményében.

A frissen megnyitott hajléktalanszállóról képgalériát lehet megtekinteni a 24.hu oldalán.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Erhardt Attila, momentumos alpolgármester megpróbálta elérni, hogy más helyszínen nyisson meg a szálló. Ezt írta akkor a politikus:

"A lakóparkokkal jelenleg is körbevett, sűrűn lakott helyszín, ahol további csaknem 2000 új lakás építése van folyamatban a szomszédos telkeken, meggyőződésem szerint nem alkalmas egy ilyen intézmény működtetésére. Sajnálatosnak tartom, hogy a Máltai Szeretetszolgálat sem a környék lakóit, sem az önkormányzatot, sem engem, mint a körzet önkormányzati képviselőjét nem tájékoztatta előzetesen szándékairól és nem kérte ki a véleményünket ebben a kérdésben."