Köz nélküli közmeghallgatást tartanak a Déli Körvasút ügyében

2023.07.27
Kép: Kreitler-Sas Máté - Facebook
Kép: Kreitler-Sas Máté - Facebook

A Déli Körvasutat kivitelező V-Híd Zrt. harmadjára is környezetvédelmi engedélykérelmet nyújtott be a kormányhivatalhoz a vágánybővítéssel kapcsolatban, azonban a korábbi gyakorlattal szemben, most nem lesz személyes megjelenéssel járó közmeghallgatás az engedély kiadása előtt - olvasható Kreitler-Sas Máté LMP-s képviselő bejegyzésében

Azt írja a politikus, hogy nincs kétsége afelől, hogy a kormányhivatal kiadja az engedélyt, mivel idáig ezt kétszer már megtették, ráadásul jogszabálysértő módon. Ez utóbbit bíróságnak kellett kimondania, mivel a kormányhivatal részeként működő környezetvédelmi hatóság figyelmen kívül hagyta a környezetvédelmi jogszabályokat. Szerinte a kormányhivatal most szintet lépett azzal, hogy nem tartanak személyes jelenléttel járó közmeghallgatást, mivel egy új jogszabály miatt ez már nem kötelező. 

Ezt írja még Kreitler-Sas: 

"Ebből világosan látszik, hogy egyáltalán nem kíváncsiak a Hamzsabégi sétány környékén élők véleményére. Ezért a kormányhivatal helyett szervezni fogunk a sétányra egy alternatív közmeghallgatást, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, és ezt továbbítani fogjuk a kormányhivatal felé."

A Hamzsabégi sétány melletti vágánybővítésről már korábban is írtunk. Cikket közöltünk a beruházás környezetvédelmi engedélyének bírósági elkaszálásáról, de beszámoltunk a környéken élő civilek tiltakozásáról is.