Élőlánccal védenék meg a Hamzsabégi sétány fáit

2024.01.19
Kép: Hamzsabégi sétány - ujbudaihirek.hu
Kép: Hamzsabégi sétány - ujbudaihirek.hu

A napokban elkezdődtek a Hamzsabégi sétányon a Déli Körvasút kivitelezési munkálatai, miközben a beruházás környezetvédelmi engedélye jelenleg is per alatt áll.

"Ha elkezdik kivágni a fákat az önkormányzat engedélye nélkül, élőláncot alkotva a testünkkel fogjuk megvédeni azokat"– jelentette ki Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő a Hamzsabégi sétányon tartott sajtótájékoztatón, ahol Dr. László Imre, Újbuda polgármestere bejelentette, hogy egyetlen eszköz, a polgári engedetlenség eszköze maradt a kezükben, ezért az élőlánchoz ő is csatlakozik, ezenkívül vasúti biztost nevez ki az önkormányzat, aki ellenőrző munkája során képviselni fogja a lakók és a kerület érdekeit. Az önkormányzat elvárja a kormánytól, hogy függessze fel a beruházást, amíg az érvényes környezetvédelmi engedélyt nem kap. Orosz Anna országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a mindenre érzéketlen kormányzat erőszakos nyomulását nem lehet megállítani, de mindent megtesznek a lakókat érő károk enyhítése érdekében. 

A helyiek évek óta tiltakoznak a Déli körvasút projekt tervezett formája ellen, ami megduplázná a házaiktól pár tíz méterre futó vágányokat, hogy a személyszállítás mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal részeként brutális mértékű teherforgalmat bonyolítson. A várhatóan 5 éven át tartó építkezés során ezer fát vágnának ki, és a helyükre 9 méter magas betontámfalat telepítenének 1,5 km hosszan. A civilek és az önkormányzat álláspontja is az, hogy ezen a sűrűn lakott városi szakaszon csak és kizárólag személyforgalmi vasútfejlesztést lehet végrehajtani, ezért az új Nádorliget megálló építését támogatják. A fővároson átmenő teherforgalmat viszont a V0-ra terelnék, mivel szerintük akkor nem lenne szükség az újbudai szakasz négy vágánypárra való bővítésére, és így megmenthető lenne a Hamzsabégi sétány is. 

A kormányhivatal nemrég közmeghallgatás nélkül harmadjára is kiadott egy környezetvédelmi engedélyt (mivel a korábbi engedélyeket megsemmisítette a bíróság), amit ismét megtámadtak, de a kormány katonai célúvá minősítette a beruházást, hogy a folyamatban lévő pertől függetlenül el tudja kezdeni az építkezést. 

A legfrissebb fejleményekről az RTL Híradó is beszámolt: