Vitézy Dávid felfüggesztené a Déli Körvasút építését?

2024.02.04
Kép: Vitézy Dávid - Spirit FM - Youtube
Kép: Vitézy Dávid - Spirit FM - Youtube

A közlekedéspolitikus egy podcast beszélgetésben többek között azt mondta, hogy szerinte csak akkor kéne nagyobb lépéseket tenni a beruházás érdekében, ha a Déli Körvasúttal kapcsolatos jogi eljárások lezárultak. Ezzel lényegében arra az álláspontra helyezkedett, mint a kerület vezetői, akik felfüggesztenék a beruházást a környezetvédelmi engedélyt felülvizsgáló bírósági döntésig.

A Spirit FM Ökoóra-Klímaszerviz című műsorában arról is beszélt Vitézy, hogy a Déli Körvasút katonaivá minősítése egy "Lázár Jánosi lépés", azért mert így tudják felgyorsítani az építkezést, és így tudják elérni, hogy a bíróság ne rendelhessen el azonnali jogvédelmet. Ettől függetlenül szerinte ez a vasúti vonal valóban kiemelkedően fontos katonai szempontból is. 

Azt is elmondta, hogy megérti és méltányolja a vágánybővítés miatt tiltakozók szempontjait, mivel akiknek ez a fejlesztés elsősorban jó nem ott laknak mellette, viszont az ott élőknek kell hosszú évekig elviselni a zajjal, porral, és fakivágással járó építkezést. 

Vitézy Déli Körvasúttal kapcsolatos korábbi megszólalásaiban inkább a személyszállítás fejlesztését emelte ki mint fő célt, azonban most arról is beszélt, hogy a keletről érkező teljes teherforgalom ezen a szakaszon halad tovább nyugatra, és ezért is fontos a vágányok bővítése. 

A fentiek ellenére hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatja a Déli Körvasút megépítését, mert szükség van rá a személyszállítás fejlesztése miatt. 

Mivel felmerült, hogy Vitézy Dávid lehet az LMP főpolgármester-jelöltje, ezért a műsorvezető arra is rákérdezett, hogy mi a véleménye arról, hogy az újbudai LMP a kezdetektől aktívan támogatja a Hamzsabégi sétány védelmén dolgozó helyi civileket, és ellenzik a jelenlegi tervek szerinti bővítést. Vitézy erre azt mondta, hogy ebben a kérdésben szakpolitikai vita van közte és az LMP álláspontja között, ami szerinte nem baj, mert ha a város érdemi ügyeiről van szó, az csak jó a városnak. Ilyen érdemi viták kellenek az öncélú, magamutogató pártpolitikai veszekedések helyett - mondta a közlekedéspolitikus. 

A teljes beszélgetés itt visszanézhető, a Déli Körvasútról szóló rész 48:35-től látható: