Valaki elhagyott egy kaptárnyi méhet Újbudán

2023.07.12

Több ezer méh szabadult el kedden Budapesten, a XI. kerületben, miután feltehetően egy méhész elhagyta őket teherautójáról. Az agresszívvá váló méhek egy szemtanú szerint több embert is megtámadtak - írja a Blikk. 

Valószínű, hogy a kaptárat rögzítő kötél szakadhatott el, és emiatt eshetett le a teherautóról - vélte Boros Tibor méhrajbefogó, akit az esetet követően riasztottak a helyszínre. Ő egy facebook bejegyzésben számolt be a történtekről. Magyarázata szerint a sofőr nem érthetett a méhekhez, mert a rovarokat csak éjjel vagy hajnalban lehet szállítani, amikor még nem aktívak. A leesett kaptárból kb. 6-7 ezer méh szabadulhatott ki, amik az ijedségtől támadtak, mivel valószínűleg veszélyben érezték magukat és ilyenkor bárkit ellenségnek néznek. 

Boros Tibor közzétett egy képet is, ami az eset helyszínén készült:

Egy közeli virágbolt dolgozói is látták a történteket: ők a hatóságokat próbálták riasztani, ám mindenhonnan visszapattantak.

"Sehol nem akartak foglalkozni a történtekkel, hívtuk a 112-t, több méhészt, a katasztrófavédelmet, de mindenhonnan elküldtek" - mesélték a Blikknek.

Boros Tibor méhrajbefogó szerint a helyzet konkrétan életveszélyes volt, mert bár a méh csípése nem annyira erős, mint egy darázsé, de ugyanúgy kiválthat allergiás rohamot.

A kaptárat végül sikerült félrehúzni az útról, és a méhek is lecsillapodtak. Másnapra a kaptár eltűnt a helyszínről, valószínűleg a tulajdonosa vihette el.