Újbudáról rajtol a 2022-es Giro d'Italia

2022.04.20

Május 6-án a Budapest-Visegrád etappal kezdődik a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny. A nemzetközi országúti kerékpársport második legjelentősebb versenyének ún. lassú rajtja a Hősök terén lesz, míg az éles verseny Albertfalváról indul - olvasható Erhardt Attila önkormányzati képviselő bejegyzésében

"A mezőny a Gellért téren lép be Újbudára, majd a Műegyetem rakpart, Dombóvári út, Budafoki út útvonalon halad tovább. A "lassú rajt" inkább felvezetőnek tekinthető, a 195 km hosszú, első szakasz éles versenye a 0. km-nél a Hunyadi János úton, a Savoya Park magasságában kezdődik. A verseny előkészítése jelentős útlezárásokkal és a párhuzamos utakon megnövekvő forgalommal jár Újbudán. A verseny napján helikopterek megjelenésére is számítanunk kell." - írja a képviselő. 

A versenyhez kapcsolódóan kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma április 28-tól szeptember 11-ig az olasz országúti körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltjáról. A tárlat külön szekcióban mutatja be a Giro d'Italia történetét, ahol archív fotókon és a versenyhez kapcsolódó tárgyakon keresztül szemléltetik a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét. További részlet a travelo.hu oldalon olvasható.

A versenyre önkéntes segítők jelentkezését is várják, erről a szervezők oldalán lehet többet megtudni.


A 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakaszai:

1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km