Újbudán járt a monacói herceg

2023.08.22

Az Etele Plázában járt az atlétikai vb miatt Budapestre látogató uralkodó, aki egyben a Monacói Atlétikai Szövetség elnöke is.

II. Albert herceg életében fiatalkora óta meghatározó szerepet játszik a sport: összesen ötször képviselte városállamát a téli olimpián, és a helyi atlétika fejlesztésében is részt vesz a szövetség elnökeként, valamint a Nemzetközi Atlétikai Alapítvány tiszteletbeli elnökeként. Így érthető, hogy meglátogatta az Etele Plázában lévő atlétikai kiállítást, ami a világ legnagyobb gyűjteménye különféle atlétikai emléktárgyakból valamint relikviákból, és amit tavasz óta több mint harmincezren néztek meg. 

A kiállítás feltárja az atlétikai világbajnokságok elmúlt negyven évét, melynek a legelső eseményét 1983-ban, Helsinkiben rendezték meg, jelenleg pedig Budapest ad otthont a grandiózus sporteseménynek. A helyszínen több olyan történelmi magyar atlétikai tárgyi emléket is kiállítottak, amelyeket korábban nem láthatott a nagyközönség.

A 600 négyzetméteres kiállítás a budapesti atlétikai világbajnokság utolsó napjáig (2023. augusztus 27.) megtekinthető az Etele Plázában. A látogatók felemelhetik a dobóeszközöket, megérinthetik a gátakat, és megcsodálhatják az ugrók által elért világrekord magasságokat és távolságokat, átélhetik, milyen rendkívüli teljesítmény van a világraszóló eredmények mögött. Emellett két audió fotófal, egy moziterem és egyéb, archív versenyfelvételeket lejátszó LED-kijelzők, valamint egy virtuális valóság zóna várja az érdeklődőket, akik a MOWA online platformján, a világ első 3D-s virtuális sportmúzeumában barangolhatnak. A 3. emeleten található kiállítás mindennap 10 órától 18 óráig tart nyitva, és ingyenesen megtekinthető.