Újbuda képviselői is elítélnék Novák Katalin kegyelmi döntését

2024.02.10
Kép: Novák Katalin - Facebook
Kép: Novák Katalin - Facebook

Van olyan országos ügy, és van olyan helyzet, amikor a helyi politikának is véleményt kell nyilvánítania. Erkölcsi kötelesség ezért megszólalni Novák Katalin köztársasági elnök botrányos kegyelmi ügyével kapcsolatban - írja közleményében Dr. László Imre polgármester. 

Mindezért előterjesztést nyújtanak be a február 15-i képviselő-testületi ülésre, amelyben elítélik, hogy Novák Katalin kegyelemben részesítette egy pedofil bűnöző bűntársát. Úgy vélik, hogy az Alaptörvény rendelkezése szerint a köztársasági elnök elsődleges feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét. Egy pedofil bűncselekményben bűntárs személynek adott kegyelem azonban súlyosan sérti a nemzet igényét a gyermekek védelmére, és rombolja ezzel a társadalmi igazságosságot.

Az alábbi politikai nyilatkozat elfogadását javasolják a képviselő-testület következő ülésén:

"Mi, Újbuda önkormányzati képviselői kijelentjük, hogy Magyarországnak minden arra alkalmas intézkedést meg kell tennie, hogy megvédje a gyermekeket a nemi erőszak, a fizikai és lelki bántalmazás bármilyen formájától. Elfogadhatatlannak tartjuk és a leghatározottabban elítéljük, hogy Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűntársa volt a pedofil erőszak miatt elítélt igazgatónak. Meggyőződésünk, hogy kiskorúakat kényszeríteni arra, hogy hallgassanak az őket ért erőszakról, olyan bűn, amely nem érdemel kegyelmet."

Amennyiben a határozatot elfogadja a testület, akkor a nyilatkozatot eljuttatják Novák Katalin köztársasági elnöknek; illetve fővárosi képviselőként hasonló tartalmú nyilatkozat elfogadását kezdeményezi Dr. László Imre a Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésén.