Törőcsik Mari-emlékhelyet hoz létre az önkormányzat

2023.08.03

Törőcsik Mari-emlékhely létrehozására írt ki pályázatot Újbuda Önkormányzata. A köztéri alkotás a Feneketlen-tó melletti parkban állhat majd, amit szintén Törőcsik Mariról neveztek el még 2022-ben, mivel a Nemzet Színésze évekig a kerületben élt a Kökörcsin utca és a Vincellér utca sarkán található társasházban, így szoros kötődése volt a környékhez. 

Az emlékhely létrehozásának célja, hogy felhívja a figyelmet Újbuda díszpolgára, Törőcsik Mari művésznő munkásságának jelentősségére és emléket állítson az életének. A pályázat nem köti ki a pontos művészeti ágat, de kerüli a monumentalitást, emellett az újszerűséget, a városképhez és környezethez való illeszkedést várja el. A pályamunkák beérkezésének határideje: 2023. október 31., az eredményhirdetés pedig 2023 év végére várható. A bírálóbizottság tagja többek között Dr. László Imre, Újbuda polgármestere, Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

A nyílt pályázatot kiíró újbudai önkormányzat megfogalmazása szerint "a tervezett emlékhellyel kapcsolatos legfőbb elvárás, hogy az Törőcsik Mari töretlen életpályájának sokféle irányára reflektáló köztéri alkotás legyen, amely igazodik a művésznő nyitott, korát meghaladó életfelfogásához, közvetlen, barátságos személyiségéhez, ugyanakkor illeszkedik a parkos, zöld környezetbe és kapcsolatot tud teremteni az arra járókkal, a fiatalabb és idősebb generációkkal egyaránt".

Bővebb információ a pályázat honlapján található.