Több mint 100 milliót kaptak Rogántól az újbudai fideszes politikushoz köthető szervezetek

2023.07.01

Számos kormányközeli szervezet kapott pályázat nélkül egyedi civil támogatásokat májusban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától – írja a K-Monitor. Király Nórához, a Fidesz újbudai politikusához köthető szervezetek összesen több mint 100 millió forint egyedi támogatásban részesültek. 

  • 20 millió forintot kapott a FICSAK 11. kerületi szervezete – a Fiatal Családosok Klubja volt az a szervezet, amely néhány hónapja egymás után két javaslattal hívta fel magára a figyelmet: először azzal, hogy hogy ne lehessen iskolai farsangot tartani nagyböjt alatt, majd azt próbálta elérni, hogy csak a nemzeti dohányboltokban lehessen energiaitalt venni. Ennél fontosabb azonban, hogy alapítója az a Király Nóra, aki 2014 és 2019 között Újbuda fideszes alpolgármestere volt, jelenleg pedig fideszes delegált az önkormányzat környezetvédelmi bizottságában. 
  • Húszmilliót kapott az Összefogás XI. Sportegyesület is, amiről a G7 írta meg, hogy a székhelye Király Nóra szüleinek lakására van bejegyezve, ami egyben a volt alpolgármester bejelentett lakcíme is volt.
  • A Mindennapok Női Szemmel Egyesületet a Népszava korábbi cikke szerint ugyancsak Király Nóra alapította, ennek a szervezetnek 25 millió jutott.
  • Egy korábbi Győr Plusz-cikk szerint Király Nóra az alapítója a Gazdagréti Összefogás Egyesületnek is, ez most 20 millió forintot kapott Rogán Antal tárcájától.
  • "Egyesületünk alapítójaként" ír Király Nóráról honlapján a Zöld Követ is, amely ugyancsak húszmilliót kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

A K-Monitor szerint a támogatásokkal nem csupán a politikai kötődés a baj, hanem az is, hogy nem kötődnek a minisztérium közfeladataihoz, nem világos, milyen közcélt szolgálnak; illetve az egyedi támogatások csak egyes politikusok egyedi kezdeményezésére férhetők hozzá, nem nyílt pályázatokon, érdem alapján osztják őket.