Park lesz a Budaörsi úti amerikai katonai temetőből

2021.09.13

Pihenőparkot alakítanak ki a Budaörsi úti egykori katonai temető helyén - olvasható Újbuda Önkormányzatának oldalán. 

A Budaörsi út és a Harasztos út által határolt területre, 1944-től azoknak az amerikai pilótáknak a földi maradványait temették el, akik Budapest bombázása során vesztették életüket. A történelmi források szerint megközelítőleg 600 amerikai katona esett el Magyarország területén, közülük 278-at helyeztek örök nyugalomra a XI. kerületben található temetőben.

Az Egyesült Államok a háború után exhumálta a holttesteket, és elszállította azokat, ugyanakkor a terület megmaradt amerikai fenntartású emlékhelynek. A látogatók elől elzárt sírkertbe emlékművet állítottak, a kapukat az USA címerállatával díszítették, a Budaörsi útra néző kerítésre pedig egy amerikai lobogót ábrázoló domborművet helyeztek. Az elmúlt évtizedekben rendszeresen voltak itt megemlékezések, illetve koszorúzások.

Ez az állapot fennállt egészen a közelmúltig, azonban nemrég kiderült, hogy az emlékhely területének további használatára már nem tartanak igényt az amerikaiak. Ezért a telek kizárólagos tulajdonosa, Újbuda Önkormányzata pihenőparkot, kulturális teret, illetve történeti parkot kíván létrehozni, mivel így a lakosság elől évtizedekig elzárt terület bekapcsolható lenne a kerület életébe.

A legfrissebb hírekért kövesd facebook oldalunkat is!