Orvoshiány van a Szent Imre Kórház szülészetén

2023.11.10
Kép: Szent Imre Kórház - Wikipédia
Kép: Szent Imre Kórház - Wikipédia

Néhány hét leforgása alatt két válságtanácskozást is össze kellett hívni a Szent Imre kórházban a szakorvoshiány miatt. Olyan kevesen dolgoznak a nőgyógyászaton, hogy nem tudják megfelelően ellátni az ügyeletet - írja a HVG .

Az osztály dolgozói többször is jelezték a vezetőség felé, hogy a stabil működéshez nincsenek elegen, de egyelőre nem született megoldás. A lap úgy tudja, hogy a napokban annyira rossz lett a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon és több kismamát is át kellett szállítani másik intézménybe.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) megerősítette a HVG-nek, hogy a kórház "lemondta az akut esetek felvételét", a "betegutak szervezéséről" pedig a bejelentés után az Országos Mentőszolgálat gondoskodott. Mint írták, a szakma képviselői már tárgyalnak, folyamatosan zajlanak az egyeztetések, a problémát pedig helyettesítő szakorvosok átirányításával kezelnék.

"Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy" – írta az OKFŐ.

Megoldásként az is felmerült, hogy a Szent Imre kórház feleannyi ügyeletet lásson el, így hetente négyszer máshová, például a Szent János kórházba irányítanák a kismamákat.