Miyawaki-minierdőt hoztak létre Sasadon

2024.05.05
Kép: Minierdő ültetés - Újbuda - facebook
Kép: Minierdő ültetés - Újbuda - facebook

Az Andor utca után most egy újabb kerületi helyszínen létesült Miyawaki-minierdő. Ezúttal az Előpatak - Pannonhalmi utcák kereszteződésében lévő kis parkban hozták létre a japán növényökológusról, Miyawaki Akiráról elnevezett városi minierdőt. A 10 millió Fa Egyesület XI. kerületi szervezete a környékbeli lakosok segítségével, illetve a GreenGo valamint Újbuda Önkormányzatának felajánlásával 40 négyzetméteres területet ültetett be facsemetékkel

Egy Miyawaki-erdő telepítésének különlegességét az adja, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. A növények ezért gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetében. Ezzel városi környezetben is rendkívül hamar létre lehet hozni erdőfoltokat, akár már pár év alatt is.

Az ilyen módszerrel ültetett növénytársulások vízmegtartó képessége is jobb, ezért jelentősen növelik a klímaváltozás okozta aszályoknak kitett fák túlélési esélyeit is.