Januártól indul Újbudán a biohulladék gyűjtés

2023.12.21
Kép: illusztráció (humusz.hu)
Kép: illusztráció (humusz.hu)

Még 2018-ban született egy döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az ehhez szükséges hazai szabályozás a napokban született meg, így kiderült, hogy januártól nem az egész országban, hanem csak egyes településeken vezetik be az új rendszert. Budapesten mindössze két kerületben indul el a biohulladék gyűjtés, az egyik Újbuda, a másik pedig Csepel. A többi kerületben csak 2025-ben várható a bevezetés - olvasható a Telex cikkében

Az első ütemben 5 és 120 literes, szag- és kifolyásmentes barna színű kukát biztosít majd a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt., illetve információs anyagokat is kapnak a lakók a szelektív gyűjtéshez. Az edények kiszállítása január és március között fog megtörténni. A háztartási 5 literes kukák használata nem lesz kötelező, de ha valaki regisztrál, akkor megkaphatja ezt a külön erre a célra legyártott bioszemetest, ami – ahogy a 120 literes barna kukák is – gumigyűrűvel záródik, hogy a szag ne jöjjön ki, illetve a rovarok, rágcsálók ne férjenek hozzá a hulladékhoz. 

A 120 literes kukákat heti kétszer viszik majd el azok a kukásautók, amik most a kommunális szemetet is elszállítják. A bomlással járó rossz szagok megelőzésére, illetve kezelésére a nagy kukákat havi egyszer kimossa majd a szolgáltató.