Értékesíthetik az arborétumot is érintő Budai Campust

2021.08.01

A Magyar Narancs értesülései szerint már csak néhány éve maradt hátra az egykori Kertészti Egyetem Villányi úti bázisának a Gellérthegy lábánál. A gödöllői Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemhez (MATE) csatolt Budai Campusra bezárás vár és az ingatlant értékesíthetik. A lap információi szerint a Campus illetékeseihez az utóbbi hetekben olyan megkeresések érkeztek, hogy mekkora területi igényeik vannak ahhoz, hogy a Villányi úton működő intézmény Gödöllőre költözhessen. Tudomásuk szerint az ott dolgozók és a hallgatók legkésőbb 2025 nyárig kaptak határidőt az átköltözésre.

2015-ben, a campus bezárásáról szóló első sajtóhírek idején az a szóbeszéd terjedt, hogy Csányi Sándor OTP-vezér nézte ki magának a rendkívül értékes területet luxushotel fejlesztés számára. Időközben a Budai Campust is tulajdonló MATE alapítványi kuratóriumának elnöke is Csányi Sándor lett, ezért a Magyar Narancs újságírói megkérdezték az OTP Ingatlan Zrt.-t a tervről. Válaszukban azt írták, hogy sem az OTP Ingatlan Zrt.-nek, sem az OTP Csoport más tagjának nincs ilyen fejlesztési terve. 

Természetvédelmi oltalom alatt áll a Budai Arborétum

A volt Kertészeti Egyetem területének eladása nem először merült fel. Már 2002-ben is voltak konkrét tervek a Villányi és a Ménesi út közötti terület értékesítésére. Az akkori szándék azonban megbukott a váratlanul nagy erejű tiltakozás hatásának köszönhetően. Az egyetem tanárai és hallgatói élőláncot szerveztek, és a nagyobb botrány elkerülésé érdekében a kormányzat elállt a tervektől.

A Campus területén található a 7,5 hektáros Budai Arborétum, amelynek legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen máig is létező, kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél is idősebb.

Az arborétum 1975 óta, tehát több mint negyvenöt éve fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület. A besorolása miatt jelenleg új épületeket felhúzni nem lehetne az egyetem területén.  Egyébként az elmúlt évtizedben több száz millió forintnyi uniós pénzt fordítottak a Budai Campus épületeinek fejlesztésére.

Frissítés

A cikk megjelenése után az alábbi helyreigazítást helyezte el írásában a Magyar Narancs:  

"Fenti cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy 2015-ben Csányi Sándor luxushotel építését tervezte az egykori Kertészeti Egyetem, ma MATE Villányi úti campusának helyén. A valóság ezzel szemben az, hogy Csányi Sándornak azóta sincsenek ilyen tervei. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük."

A legfrissebb hírekért kövesd facebook oldalunkat is!