Embercsempészeket fogtak a rendőrök Újbudán

2023.08.11
Kép: Fehérvári út - olvasói fotó
Kép: Fehérvári út - olvasói fotó

Az elmúlt napokban összesen 3 embercsempészt fogtak a rendőrök Újbudán, egyikőjüket csak autós üldözés után tudták feltartóztatni. A menekülni próbáló 18 éves szír férfi az utolsó percben még megpróbált átmászni az autó hátsó ülésére, hogy bevándorlónak álcázza magát, de hiába, a rendőrök így is lecsaptak rá.

A rendőrség beszámolja szerint: egy Audi kombi sofőrje 2023. augusztus 6-án hajnal 3 óra körül Budapesten, a Petőfi hídon akart áthajtani, amikor a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály járőrei igazoltatni próbálták. A rendőrök a hídnál a Budára áthaladó járműforgalmat ellenőrizték, amikor az Audi vezetője a rendőri jelzés ellenére gyorsítani kezdett. A járőrök elugrottak az autó elől, majd szolgálati gépkocsiba szálltak és megkülönböztető jelzéssel a menekülő Audi után mentek. A rendőrök tájékoztatták a többi rendőri egységet a követett jármű irányáról, így az autót két perccel később a járőrök megállították a Fehérvári úton a vásárcsarnoknál. 

Miután a sofőr megállt, még megpróbált átmászni a hátsó ülésre, azonban erre a mozzanatra már nem volt ideje, mivel a rendőrök másodpercek alatt intézkedtek vele szemben. A gépkocsi átvizsgálása során rögtön kiderült a férfi igyekezetének összes indítéka. Az utastérben két, míg a kombi csomagtartójában további egy török állampolgár húzódott meg, akik jogellenesen léptek be az ország területére. A három utastól a rendelkezésre álló adatok alapján fejenként 5 ezer eurós fuvardíjat kért a 18 éves szír állampolgárságú férfi, hogy illegálisan Németországba juttassa őket.

A sofőrt elfogását követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán embercsempészés bűntett megalapozott gyanújával hallgatták ki, majd őrizetbe vétele mellett kezdeményezték letartóztatását. 

Az elfogásról egy videót is közzétettek: 

Az elmúlt hétvégén Újbudán elfogtak másik két embercsempészt is, akiknek az autóját a Szerémi úton állították meg a kerületi rendőrök. A jármű moldovai vezetőjén és társán kívül még hét – magát kurdnak valló – férfi volt a kocsiban, akik közül ketten a csomagtartóban bújtak meg. A gyanú szerint őket a két moldovai férfi pénzért Németországba akarta csempészni. A Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói az autó vezetőjével és társával szemben embercsempészés bűntett miatt indítottak eljárást, majd őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Az embercsempészek által szállított utasokat, összesen tíz férfit, előállításukat követően a rendőrök a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra vitték. Ezenkívül a nyomozók lefoglalták a bűncselekmények elkövetéséhez használt gépkocsikat - olvasható a rendőrség honlapján