Egyelőre nem lesz szuperkórház Dél-Budán

2023.10.29

A kormány még 2016-ban jelentette be, hogy centrumkórházat létesít Dél-Budán. Több helyszín is szóba jött, az egészségügyi szakértők például a Szent Imre Kórház fejlesztését javasolták, de a kormány végül úgy döntött, hogy a 7-es út mellett található Dobogó városrészen építik fel a szuperkórházat. Átadását eredetileg 2023-ra tervezték, később már arról szóltak a hírek, hogy 2022 elején kezdik el az építkezést. A megnyitót legutóbb 2026-ra ütemezték be, mostanra viszont már a megvalósítás is kétséges.

Nemrég derült ki ugyanis, hogy a kormány visszavonta azt a tervet, ami a szuperkórház megközelíthetősége érdekében infrastrukturális fejlesztéseket irányozott elő, így már akkor valószínűnek tűnt, hogy parkolópályára kerül a projekt. Azonban a napokban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az állam a továbbiakban már azt a projektcéget sem tartja fent, ami a teljes kórházberuházást készítette volna elő. A miniszter úgy véli, nincs szükség a cég működésére, amíg a beruházás nem indul el, ezért legkésőbb jövő júniusig megszüntetik a DBC Zrt.-t. 

A DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. az alapítása óta mintegy 8 milliárd forintot használt fel, melyben az eddig elkészült tervek kifizetett összege is benne van.