Csökkentik a forgalmat az Ulászló utca környékén

2021.09.09
Kép: Kreitler-Sas Máté - facebook
Kép: Kreitler-Sas Máté - facebook

Lakó-pihenő övezetet alakít ki az önkormányzat a Fehérvári út - Bocskai út - Bartók Béla út - Hamzsabégi út által határolt területen - olvasható Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő közösségi oldalán. Emellett a bejegyzésből az is kiderül, hogy várhatóan 1-2 hónapon belül elkezdődik az Október huszonharmadika utca felújítása. 

A lakó-pihenő övezet táblák kihelyezése mellett további lépéseket is terveznek az átmenőforgalom visszaszorítása érdekében:

 • Külön visszafordító sávot alakítanak ki az Október huszonharmadika utcában a Bercsényi utcánál, hogy felgyorsítsák a Fehérvári úton érkezők eljutását a Kosztolányi Dezső tér irányába.
 • Rövidebbre állítják a zöld jelzést a Fehérvári útról az Ulászló utcába balra kanyarodóknak.
 • Fényvisszaverő prizmákat helyeznek ki az Ulászló utcában lévő fekvőrendőrök elé a könnyebb észrevehetőség miatt.
 • A közeljövőben bevezetik a fizetős parkolást a Zsombolyai utca környékén.
 • Jelentős hatósági ellenőrzéseket tartanak majd a lakó-pihenő övezetre vonatkozó szabályok betartatása miatt.

Ezt írja még a képviselő: 

"Ezen változtatások bevezetése után felülvizsgálatra kerül az intézkedések hatékonysága, és amennyiben szükséges, további lépéseket teszünk az átmenőforgalom csökkentésére. A későbbiekben felmerülhet a lakó-pihenő övezet kiterjesztése a Zsombolyai utca környékére, illetve az Ulászló utca egyes szakaszain a közlekedési irány megfordítása. Amennyiben ez felmerül, annak pontos mikéntjéről lakossági fórum alapján fogunk dönteni."

Sokan már nem emlékeznek rá, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a lakó-pihenő övezetekre, ezért segítünk felfrissíteni a megkopott KRESZ-tudást:

Lakó-pihenő övezetbe - a "Lakó-pihenő övezet" jelzőtáblától a "Lakó-pihenő övezet vége" jelzőtábláig terjedő területre - csak a következő járművek hajthatnak be:

 • kerékpár,
 • az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
 • az ott lakók és oda költözők költöztetését végző tehergépkocsi,
 • az oda látogatókat szállító autóbusz,
 • az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,
 • az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen,
 • a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű és annak vezetője.

A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

A lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára.

Egyébként legutóbb a Sas-hegy környékere helyeztek ki ilyen táblákat, olvasható az önkormányzat nemrég közzétett bejegyzésében

A legfrissebb hírekért kövesd facebook oldalunkat is!