Állami cégek sokasága költözhet Újbudára

2024.01.05

A Telex információi szerint több állami intézmény és állami tulajdonú cég a jelenleg is építés alatt álló BudaParton bérelhet majd irodákat. 

A lap által megszerzett dokumentumok szerint a MÁV-HÉV Zrt.-nek, a Volánbusz Zrt.-nek, az Állami Számvevőszéknek, a Nemzeti Választási Irodának és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának is a Nádorkertnél épülő BudaParton létesülhet székháza. 

Több tízezer négyzetméter iroda épül

A Hengermalom utca végén az egykori Kelenföldi Erőmű mellett épül fel egy 27 ezer négyzetméteres irodaház, melyet az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Választási Iroda közösen bérel majd, legalábbis az eredeti terveket az ő igényeik szerint módosították. 

A Budafoki út és a Hauszmann Alajos utca kereszteződésénél is épül egy 30 ezer négyzetméteres irodaház. A Telex szerint az épület egyik felét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) fogja bérelni. A tervek annyira részletesek, hogy már az is megvan, melyik főosztály melyik része pontosan melyik szobába kerül majd. 

Gigantikus, 15 emeletes és körülbelül 65 ezer négyzetméteres irodaházat húznának fel a BudaPart építői a Dombóvári út és a Budafoki út sarkára, a már felépült korábbi irodaházak mellé. Ezt az épületet a földszinti üzlethelyiségeket leszámítva teljes egészében kibérelné a MÁV, innen irányítanák a cégcsoportot és a MÁV-Startot is.

Néhány lépéssel arrébb, a Budafoki út mellett épülne fel egy kisebb, körülbelül 29 ezer négyzetméteres irodaház. A tervek szerint ezt is a MÁV-csoport bérelné ki, ide kerülne a Volánbusz Zrt. több mint 300 dolgozója, a MÁV-HÉV Zrt. munkatársai, illetve a MÁV Szolgáltatóközpontja, amely ma a Krisztina körúton van.

Az, hogy az állami cégek és szervek előre bejelentkeztek az irodákra, hatalmas segítség lehet a BudaPart építőinek, hiszen így úgy építkezhetnek, hogy biztosan tudják: lesz bérlő az irodaházaikban. Ennek azért van jelentősége, mert 2019 óta egyre csökken a budapesti irodák kihasználtsága, 2023 második felében már a 13 százalékuk állt üresen. Ilyen körülmények között nagyon nagy lehetőség, ha valaki több tízezer négyzetméter irodára jó előre biztos bérlőt tud szerezni - írja a lap. 

(via Telex)